KEMER 90 TL ,BELEK 70 TL,SİDE 90 TL,ALANYA 150 TL,BELDİBİ 79 TL,ÇAMYUVA 99 TL,KUNDU 49 TL,LARA 49 TL,ŞEHİR 49 TL,GÜZELOBA 50 TL,KONYAALTI 59 TL,LİMAN 59 TL,OTOGAR 59 TL,KADRİYE 69 TL,BOĞAZKENT 74 TL,SERİK 74 TL,DENİZKAYA79 TL,GÖYNÜK 84 TL,ÇOLAKLI 89 TL,EVRENSEKİ 89 TL
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             ,GÜNDOĞDU 89 TL,KIZILAĞAÇ 89 TL,KUMKÖY 89 TL,SİDE 89 TL,KİRİŞ 94 TL,MANAVGAT 99 TL,SORGUN 99 TL,TİTREYENGÖL 99 TL,TAHTALI 109 TL,TEKİROVA 109 TL,İNCEKUM 129 TL,OKURCULAR 129 TL,KONAKLI 139 TL,ÇIRALI 149 TL,ADRASAN 149 TL,OLİMPOS 149 TL,MAHMUTLAR 159 TL,BURDUR 169 TL,ISPARTA 169 TL,KUMLUCA169 TL,MAVİKENT 169 TL,FİNİKİ 189 TL,GAZİPAŞA 199 TL,DEMRE 239 TL,DALAMAN 249 TL,FETHİYE 270 TL,KAŞ 279 TL,KALKAN 299 TL,ÖLÜDENİZ 299 TL,MARMARİS 499 TL,BODRUM 749 TL

Translate






12 Haziran 2015 Cuma

Yivli Minare

Kalekapısı mahalleninde bulunan ve birden fazla Selçuklu eserinden meydana gelen yapıtlar topluluğudur .  Külliye'de bulunan yapılar şunlardır: Yivli Minare ,  Yivli Camii ,  Gıyaseddin Keyhüsrev Medresesi ,  Selçuklu Medresesi ,  Mevlevihane ,  Zincirkıran Türbesi ve Nigar Hatun Türbesi .  Yivli Minare Antalya'daki önce müslümanlık yapılarındandır .  XIII .  asra ilişkin bir Selçuklu eseridir .  Kuralı akçakesme taştandır .  Beden kısmı tuğla ve turkuaz rengarenk çinilerden yapılmıştır .  8 yivlidir .  Minare son zamanlarda Antalya kentinin simgesi vaziyetine gelmiştir .  Yüksekliği 38 m .  olup 90 basamaklı bir basak ile çıkılmaktadır .  Yivli Minare Camii ,  Yivli Minare'nin anında batısındadır .  Anadolu çok kubbeli camii türünün en eskiyen örneğidir .  1/2 küre şeklinde 6 tane kümbet ile örtülüdür .  1372 senesinde Balaban Tavşi'ye yaptırılmıştır .  Yapısında öbür elemanların yanında antik kalıntılardan yararlanıldığı da görülmektedir .  Gıyaseddin Keyhüsrev Medresesi ,  Atabey Hediye aracılığıyla 1239 tarihinde ,  Gıyaseddin Keyhüsrev yerine yaptırılmıştır .  Bu eserin kapısının karşısında bir XIII .  asır yapıtı meydana geldiği sanılan Selçuklu Medresesi kalıntıları vardır .  Külliye içerisinde bulunan görülecek yerler aşağıdakilerdir:

Yivli Minare

Yivli Minare ,  Antalya'daki önce İslam yapılarındandır .  13 .  asra ilişkin bir Selçuklu eseridir .  Kuralı akçakesme taştandır .  Beden kısmı tuğla ve turkuaz rengarenk çinilerden yapılmıştır .  8 Yivlidir .  Minare son zamanlarda Antalya kentinin simgesi vaziyetine gelmiştir .  Yüksekliği 38 m olup 90 basamaklı basak ile çıkılmaktadır .  Yivli minarenin bir bölümü tuğla ve turkuaz rengarenk çinilerden oluşmuştur .  Yivlilerinden ötürü Yivli Minare ismi verilmiştir .  Kalekapısı mahalleninde bulunan ve birden fazla Selçuklu eserinden meydana gelen yapıtlar topluluğudur .  Külliye'de bulunan yapılar şunlardır: Yivli Minare ,  Yivli Camii ,  Gıyaseddin Keyhüsrev Medresesi ,  Selçuklu Medresesi ,  Mevlevihane ,  Zincirkıran Türbesi ve Nigar Hatun Türbesi .  Yivli Minare Antalya'daki önce müslümanlık yapılarındandır .  XIII .  asra ilişkin bir Selçuklu eseridir .  Kuralı akçakesme taştandır .  Beden kısmı tuğla ve turkuaz rengarenk çinilerden yapılmıştır .  8 Yivlidir .  Minare son zamanlarda Antalya kentinin simgesi vaziyetine gelmiştir .  Yüksekliği 38 m .  olup 90 basamaklı bir basak ile çıkılmaktadır .  Yivli Minare Camii ,  Yivli Minare'nin anında batısındadır .  Gıyaseddin Keyhüsrev Medresesi ,  Atabey Hediye aracılığıyla 1239 tarihinde ,  Gıyaseddin Keyhüsrev yerine yaptırılmıştır .  Bu eserin kapısının karşısında bir XIII .  asır yapıtı meydana geldiği sanılan Selçuklu Medresesi kalıntıları vardır .  Zincirkıran Türbesi ,  Yivli Minare'nin kuzeyinde ve üst bahçededir .  Biçim namına Selçuklu tarzındadır .  Fakat harici yüzeyinin sade olması ,  pencerelerinin yer alması ,  içerisinde bulunan mezarlığın aşağıya düzeyde olması nitelikleri ile Osmanlı Türbeleri karakterini taşır .  1377 senesinde yaptırılmış olup 3 tane kabiri korur .  Nigar Hatun Türbesi ,  Yivli Camii'nin kuzeyindedir .  Müseddes bir plan üst kısmına inşa edilmiş bulunan Türbe'nin sade bir görünümü vardır .  Selçuklu stilinde bulunan Türbe 1502 seneninden kalmadır .  Zincirkıran Türbesi'nin batısında bulunan yapı Mevlevihane olup Alaeddin Keykubat aracılığıyla 1225 senesinde yaptırıldığı sanılmaktadır .  Kitabesi kaybolmuştur .  Restorasyon görmüştür .  Son Zamanlarda harika sanatlar galerisi namına kullanılmaktadır .

Yivli Minare Camii

Yivli Minare Camii Antalya'daki önce İslami binalardan biridir ve merkezi konumu nedeni ile şehrin en meşhur noktası ve sembolüdür .  Minaresi 38 metre yüksekliğinde ve kare bir kaya taban üst kısmına heyeti olup tepeye gerçek sekiz yivli kısım ve 90 hamle vardır .  Bu Sabah bina Antalya Etnografya Müzesi'ne ve kıyafet ,  mutfak aletleri ,  işlemeler ,  duvar halıları ,  dokuma tezgâhları ,  çoraplar ,  torbalar ,  kilimler ,  süs eşyaları ve göçebe çadırlarından meydana gelen kapsamlı koleksiyonuna ev sahipliği yapmaktadır .

Yıkık Medrese  (  Selçuklu Medresesi  )

Yivli Minare Külliyesinde bulunan medrese girişin sağında bulunur .  Kesinlikle tarihi belli olmayan Selçuklu yapıtı 13 .  yy . la tarihlenmektedir .  Ismi bilinmemektedir .  4 eyvanlı medreseler planına dahil bulunan medrese dikdörtgen tasarılı kaya duvarlıdır .  Kuzeyi arazi şekli nedeni ile bir tepeye yaslanmıştır .  Güneyde bulunan portal ,  ucu keskin kemerli ve vücut duvarlarından çıkıntı yapmaktadır .  Portalin 2 yakınında mukarnas süslemeli 2 mihrabiye yer almaktadır .  Ucu Keskin kemerli portal nişinin içinde mukarnas dizileri ve basık kemerli kapı yer almaktadır .  Kapı kemeri üstünde çok silik vaziyette medresenin 4 satırlık inşa kitabesi bulunur .

Ana giriş kapısından hemen ardından bulunan eyvanın yanındaki dikdörtgen odaların yalnızca basit duvarları ayaktadır .  İç avlu dikdörtgen olup; çevreyi revaklı sütunlar ile çevrili meydana geldiği ,  izlerden anlaşılmaktadır .  Giriş eyvanının karşısında ana eyvan vardır .  Ana eyvanın yanındaki hücrelerden biri enine dikdörtgen iken ötekisi boyuna dikdörtgendir .  Böylelikle sağ köşede eyvan ile köşe hücresi arasına tonoz örtülü minik bir oda ek namına ek edilmiştir .

Yan cephelerde de eyvan ve köşe hücresinin varlığı şüphesizdir .  Fakat yakın vakte civarı harabe bulunan eser son zamanlarda onarılmıştır .  Çarşı namına tertip etmiş ve turizmin hizmetine sunulmuştur .

Atabey Hediye Medresesi  (  Gıyaseddin Keyhüsrev Medresesi  )

Yivli minare külliyesi içinde bulunur .  Son Zamanlarda yalnızca porteli ayakta olup; basit izleri de algılanabilmektedir .  Kapı üzerindeki kitabeden II .  Gıyaseddin Keyhüsrev vaktiyle atabeylik yapmış bulunan Atabey Hediye aracılığıyla 637 H . / 1239 M .  senesinde inşa ettirdiği anlaşılmaktadır .  Sade bulunan portalin 2 kenarını üçgen ve yıldız motifl eriyle oluşmuş kabartma bir bordür çevreler .  Kapsamlı basık yay kemerli kapının üst bölümünde 6 satır şeklinde tertip etmiş kitabe taşı yer almaktadır .

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder