KEMER 90 TL ,BELEK 70 TL,SİDE 90 TL,ALANYA 150 TL,BELDİBİ 79 TL,ÇAMYUVA 99 TL,KUNDU 49 TL,LARA 49 TL,ŞEHİR 49 TL,GÜZELOBA 50 TL,KONYAALTI 59 TL,LİMAN 59 TL,OTOGAR 59 TL,KADRİYE 69 TL,BOĞAZKENT 74 TL,SERİK 74 TL,DENİZKAYA79 TL,GÖYNÜK 84 TL,ÇOLAKLI 89 TL,EVRENSEKİ 89 TL
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             ,GÜNDOĞDU 89 TL,KIZILAĞAÇ 89 TL,KUMKÖY 89 TL,SİDE 89 TL,KİRİŞ 94 TL,MANAVGAT 99 TL,SORGUN 99 TL,TİTREYENGÖL 99 TL,TAHTALI 109 TL,TEKİROVA 109 TL,İNCEKUM 129 TL,OKURCULAR 129 TL,KONAKLI 139 TL,ÇIRALI 149 TL,ADRASAN 149 TL,OLİMPOS 149 TL,MAHMUTLAR 159 TL,BURDUR 169 TL,ISPARTA 169 TL,KUMLUCA169 TL,MAVİKENT 169 TL,FİNİKİ 189 TL,GAZİPAŞA 199 TL,DEMRE 239 TL,DALAMAN 249 TL,FETHİYE 270 TL,KAŞ 279 TL,KALKAN 299 TL,ÖLÜDENİZ 299 TL,MARMARİS 499 TL,BODRUM 749 TL

Translate






15 Haziran 2015 Pazartesi

Syllion Antik Şehiri Nasıl Gidilir

Sillyon/Sillion/Syllion Antik Şehiri  ( Asarköy ,  Yanköy )  ,  Perge'nin kuzeydoğusunda ,  denizden 12 km .  içerde ,  ova ortasında ,  yayvan düzgün yalçın ve yüksek tek kıran üstünde heyetidir .  Antalya bir Alanya karayolunun 29 .  km'sinde kuzeyindeki istikametinde ayrılan 13 km'lik stabilize tek yolla ulaşılmaktadır .  Sillyon kentinin Troia savaşından ardından kurulduğu sanılmaktadır .

Bizans çağında psikoposluk merkezi meydana gelen Sillyon ,  Selçuki dönemini de yaşamıştır .  Tepenin belli belirsiz eğimli batı yönü Hellenistik Çağlardan kalma surlarla çevrilidir .  Bu surları kuleler ,  kapılar ve şehre çıkılan yol tamamlamaktadır .  Şehrin kapısı tepenin batı yanındaki surlar üzerindedir .  Tepeye çıkıldığında kuzeybatı istikametinde ev kalıntıları ,  sokaklar ,  batıda ise Selçuki Camii ,  Bizans Kilisesi ve sarnıç görünmektedir .  Tepenin güneybatı eteğinde 8 . 000 şahsiyet temaşa ve yanında odeon yer almaktadır .
Antalya bir Alanya karayolunun tahmini olarak 35 . km'sinden kuzeye dönülür ve 8 Km .  ardından Sillyon'a ulaşılır .  Il sade tek ovada ,  ovadan tek sehpa benzeri yüksekte duran elips halinde tek yayla üst kısmına kurulmuştur .  Etrafa tamamıyla egemen tek konumu vardır .  Fikir sahası Akdeniz'e civarı uzanır .  Kuruluşu İ . Ö .  IV .  yüzyıldır .  Grek ,  Roma ve Bizans dönemlerini içerisinde yer aldığı benzeri Selçuklular vaktiyle da müstamel ve inşa edilmiş olan yepyeni binalarla hepten zenginleştirilmiştir .

Sillyon şehri Romalılar vaktiyle da egemenliğini korumuştur .  Şehrin üstünde yer aldığı yassı tepenin batı yönü ,  belli bir süre meyillice meydana gelmesinin sağladığı olanakla yukarıya çıkma yolu ,  şehrin dağılma bölgesi olarak seçilmiştir .  Aşağıda ,  bu sabah tek sürü harap tek vaziyette yer alan güneybatı istikametinden doğuya uzanmış ,  açık tarafı güneye bakanımız ,  kavisli tarafı kuzeybatıda tek stat ve bunun doğusunda büyücek tek hamam kalıntısı vardır .  Stat ,  Gymnasium ,  kuleler ,  Selçuki Mescidi ,  oyun alanı/sahne bölümü kayaların çökmesiyle tamamıyla kaybolmuş Temaşa ve spor tesisleri enteresan yapılardan bazılarıdır . Stadın batısında milletçe aracılığıyla  " titreme pınarı "  olarak bilinen suyu ilgisiz ve lezettli tek pınar vardır .  Aşağıda Osmanlının son yıllarına civarı ibadete açık olan tek cami ve bununla birlikte tek pınar vardır .

Stadyumun güneyinde surlar başlar .  Bu surun ortasındaki burç tek sürü kocaman ve korunaklıdır .  Bunların içerisinde nereye gittikleri belli olmayan saklı yol ,  dehlizler vardır .  Surun bittiği yerde yer alan platform açıklarında tek de cami vardır .

Tiyatro etrafındaki Hellenistik döneme ilişkin taştan inşa edilmiş binalarla kocaman su sarnıçları uyarı çekmektedir .

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder