KEMER 90 TL ,BELEK 70 TL,SİDE 90 TL,ALANYA 150 TL,BELDİBİ 79 TL,ÇAMYUVA 99 TL,KUNDU 49 TL,LARA 49 TL,ŞEHİR 49 TL,GÜZELOBA 50 TL,KONYAALTI 59 TL,LİMAN 59 TL,OTOGAR 59 TL,KADRİYE 69 TL,BOĞAZKENT 74 TL,SERİK 74 TL,DENİZKAYA79 TL,GÖYNÜK 84 TL,ÇOLAKLI 89 TL,EVRENSEKİ 89 TL
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             ,GÜNDOĞDU 89 TL,KIZILAĞAÇ 89 TL,KUMKÖY 89 TL,SİDE 89 TL,KİRİŞ 94 TL,MANAVGAT 99 TL,SORGUN 99 TL,TİTREYENGÖL 99 TL,TAHTALI 109 TL,TEKİROVA 109 TL,İNCEKUM 129 TL,OKURCULAR 129 TL,KONAKLI 139 TL,ÇIRALI 149 TL,ADRASAN 149 TL,OLİMPOS 149 TL,MAHMUTLAR 159 TL,BURDUR 169 TL,ISPARTA 169 TL,KUMLUCA169 TL,MAVİKENT 169 TL,FİNİKİ 189 TL,GAZİPAŞA 199 TL,DEMRE 239 TL,DALAMAN 249 TL,FETHİYE 270 TL,KAŞ 279 TL,KALKAN 299 TL,ÖLÜDENİZ 299 TL,MARMARİS 499 TL,BODRUM 749 TL

Translate






8 Haziran 2015 Pazartesi

SYEDRA ANTİK KENTİ ALANYA, ANTALYA NASIL GİDİLİR


SYEDRA ANTİK KENTİ
ALANYA, ANTALYA TRANSFER
Alanya sağlamak Gazipaşa karayolunun tahmini 20.kilometre.sinde Seki Köyü hudutları içerisindedir. Şehre, batıda hâlâ ayakta meydana gelen abidevi kapıyla girilir.

Syedra, Alanya'nın 20 kilometre doğusundadır. Alanya Arkeoloji Müzesi'nin yaptığı hak çalışmaları nihayetinde il tarihinin M.Ö. 7. asra civarı uzandığı sanılmaktadır. Varlığını 13. asra civarı sürdüren şehre, hâlâ ayakta meydana gelen abidevi kapıdan girilmektedir. Şehrin etrafı surlarla çevrilidir. Natürel su kaynaklarından sönümsüz ve içi sıvanmış su sarnıçları antika çağdan günümüze olan yapılar içerisindedir. Il içerisinde yer alan bir mağarada kayaya oyulmuş, nişin etrafı freskolarla süslü kısmın dinî hedefle kullanıldığı saptanmıştır. Mağara, vaftiz mağarası isimiyle anılmaktadır. Şehrin doğusunda azametli bir ısıdam kalıntısı vardır. Hamamın tabanında yer yer mozaik süslemeler görülmektedir.

Geniş bir sahaya dağılan şehrin güneydoğusunda 10 metre genişliğinde 250 metre uzunluğunda sütunlu ana yol uzanmaktadır. Caddenin kuzeyinin hayalet sağlamak için sütunların taşıdığı ahşap bir çatıyla kaplı meydana geldiği, güneyinin ise taş döşemeli açık yol halinde tertip ettiği anlaşılmıştır. Sportif oyun ve yarışmalarla alakalı veriler içerir birden fazla kitabe kalıntısından şehrin antika dönemin bölgedeki mühim spor merkezlerinden biri meydana geldiğini işaret etmektedir. Şehrin diğer mekanları arasında ibadethane, tiyatro, akropol, nekropol, agora ve konut kalıntıları sayılı. Roma İmparatoru Septimus Severus'un İsa'dan ardından 194 senesinde şehre gönderdiği teşekkürname mektubundan yapılan kitabe Alanya Müzesi'nde sergilenmektedir. İmparator, şehre saldıran eşkıya ve dinsizlere karşın direnen Syedra halkını kutlamaktadır.

Ören mahaline antre ücretsizdir. Karayolunun sona erdiği yerden ardından bir kilometre civarı tırmanarak akın etmek ya da arazi aracıyla artmak gerekir. Makiliklerle kaplı arazide tepeye doğru çıkıldıkça Akdeniz ve Alanya Kalesi bütün güzelliği ile kendini gösterir.

Kentte, Antika Çağdan günümüze dair kullanılan, içleri sıvanmış natürel kaynaktan sönümsüz sarnıçlar vardır. Şehrin su ihtiyacı çok sayıdaki öbür sarnıçlarla da karşılanmaktadır. Il içerisinde yer alan bir mağarada, natürel kayaya oyulmuş nişin etrafı freskolarla süslenmiştir. Mağara dinî için kullanılmıştır ve vaftiz mağarası namına bilinmektedir.

Kentin doğusunda, çok azametli bir yapı kalıntısı meydana gelen ısıdam ile karşılaşıyoruz. Tabanında yer yer mozaik kalıntıları görülmektedir. Hamamın anında batısında kuzeyindeki sağlamak güney doğrultusunda şehrin sütunlu caddesi uzanmaktadır. Caddenin kuzeyindeki duvarda nişler yapılmıştır.1994 seneninden itibaren Alanya Müze Müdürlüğü'nce inşa edilmiş olan kazılar sonucu namına, sütunlu caddenin, 250 x 10 metre boyutlarında ve kuzeyi sütunların taşıdığı ahşap çatıyla kapalı, güneyi taş döşemeli açık yol halinde meydana geldiği ortaya çıkmıştır. Oyun ve yarışlarla alakalı veriler içerir pekçok yazıtın varlığı şehre önem kazandırmıştır.

Kentdeki öbür mühim yapılar ibadethane, tiyatro, dükkanlar, haneler ve il surlardır.

Kazılar sonucu namına şehrin İ.Ö.VII.asırdan İ.S.XIII.asra civarı ki tarihine ilişkili namına bakaya ortaya çıkarılmıştır. Alanda yer alan yazıttan Syedralıların korsanlardan huzursuz oldukları ve bu sebeple tanrıların yardımlarına, öğütlerine ve uzunca vadede kehanetle alakalı istekleri meydana geldiği anlaşılmaktadır.

Kente girişi imkanı sunan abidevi görünümdeki kapının lentosu son zamanlarda de sağlam bir biçimde ihtişamını sürdürmektedir. Antre kapısının sağında natürel yapıya uyumlu namına teraslama halinde aşağı alta üçlü bir sulama sistemi mevcuttur. Sulama sistemini yaratan havuzların son zamanlarda de kullanılması teknolojinin esasında asırlar öncesindeki bir delilidir.

Suyu yakınlarındaki bir mağaranın içinden çıkan kaynaktan sağlamakta ve içerisinde uzunca dehlizlerin yer aldığı mağaranın girişi taşlarla tonoz halinde örtülmüştür.

Kentin doğusunda 2 katlı çok azametli ve tabanında yer yer mozaik kalıntıları yer alan yapı ise şehrin hamamıdır. Hamamın anında karşısında kuzeyindeki sağlamak güney doğrultusunda uzanan sütunlu ana yol yer almaktadır.

Caddenin öbür istikametindeki sütunlar, Korint başlıklı kara granitten yapılmıştır. Şehirde yer alan bir itibar yazıtından burada bir milletçe meclisi ve Senatonun meydana geldiği Syedra'daki yapıların yarısından fazlasının tabanının mozaiklerle süslülüğü dikkate çekicidir.

Mozaikte mitolojideki 3 güzelleri temsil eden 3 kız resmi, ve Paris'i simgelediği sanılan bir adam resmi şehirde mozaik sanatının farklı bir yeri meydana geldiğini işaret etmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder