KEMER 90 TL ,BELEK 70 TL,SİDE 90 TL,ALANYA 150 TL,BELDİBİ 79 TL,ÇAMYUVA 99 TL,KUNDU 49 TL,LARA 49 TL,ŞEHİR 49 TL,GÜZELOBA 50 TL,KONYAALTI 59 TL,LİMAN 59 TL,OTOGAR 59 TL,KADRİYE 69 TL,BOĞAZKENT 74 TL,SERİK 74 TL,DENİZKAYA79 TL,GÖYNÜK 84 TL,ÇOLAKLI 89 TL,EVRENSEKİ 89 TL
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             ,GÜNDOĞDU 89 TL,KIZILAĞAÇ 89 TL,KUMKÖY 89 TL,SİDE 89 TL,KİRİŞ 94 TL,MANAVGAT 99 TL,SORGUN 99 TL,TİTREYENGÖL 99 TL,TAHTALI 109 TL,TEKİROVA 109 TL,İNCEKUM 129 TL,OKURCULAR 129 TL,KONAKLI 139 TL,ÇIRALI 149 TL,ADRASAN 149 TL,OLİMPOS 149 TL,MAHMUTLAR 159 TL,BURDUR 169 TL,ISPARTA 169 TL,KUMLUCA169 TL,MAVİKENT 169 TL,FİNİKİ 189 TL,GAZİPAŞA 199 TL,DEMRE 239 TL,DALAMAN 249 TL,FETHİYE 270 TL,KAŞ 279 TL,KALKAN 299 TL,ÖLÜDENİZ 299 TL,MARMARİS 499 TL,BODRUM 749 TL

Translate






10 Haziran 2015 Çarşamba

SELGE ANTİK KENTİ ANTALYA, KÖPRÜLÜ KANYON, MANAVGAT

Selge ,  antika Pisidya bölgesinin acı kentlerinden biridir .

Toroslar'ın güney yamaçlarında ,  denizden 1250 metre yükseklikte kurulmuştur .  Antalya güney Alanya yolu üstünde ,  Aspendos yol ayrımından 5 kilometre ardından dönen yol öncesinde Beşkonak ,  sonrasında Antika Roma köprüsünün birleştirdiği dar boğaz vadiyi aşarak ,  Altınkaya köyünden ulaşılır .  Güneydeki belen üstünde şehri savunan kuleli talih duvarları kısmen görülebilir .

Şehrin ana başlangıç kapısı da bu kısımda yer almaktadır .  Duvarların kuzeyinde belen üstünde biri Zeus ,  ötekisi Artemis'e satı 2 ibadetgâh kalıntısı koltuk alır .  Sektör yeri  ( agora )  anıtsal pınar binası ,  kabir sahası  ( nekropol )  ve Bizans dönemine ilişkin kilise Selge'deki diğer kalıntılarıdır .

Strabon şehrin natürel güzelliklerinden ,  randımanlı meyve bahçelerinden ,  kapsamlı otlaklarından ve ormanlarından laf etmiştir .  Strabon hem bir de Selge sakinlerinin sık epeyce uzunca mesafelerde gezi ettiklerini de kaydeder .  Şehrin asal geliri zeytin ,  şarap ve şifalı nebat üretimindendi .  M . Ö .  25'te Galatia Krallığı'nın kurulmasıyla ,  Selge bir zaman bağımsızlığını kaybetmiştir fakat ,  Roma idaresi altında ,  Selge sıkı münasebat kurmuştur .  İmparatorluğun sona erişine civarı müstakil statüsünü korumuştur .  Bununla Beraber ,  sık madeni ücret basılmasından üçüncü asra civarı uygun fiyat yaşamın sıhhatli kaldığı anlaşılmaktadır .

İmparator Theodosius  (  M . S .  379 güney 395  )  aracılığıyla Phyrigia'ya yerleştirilen Gothlar az bir zaman ardından bütün Minik Asya'yı yakıp yıkarak ,  tecavüz ederek ayaklandılar .  M . S .  399'da Selge de Tribigild önderliğindeki Gothların hücumuna uğramış fakat Selge düşmana yenilmemiştir .  Bu güç gösterisi Selge'nin eskiyen gücünden hiç bir birşey kaybetmediğini işaret etmektedir .

Selge ,  istihkâm duvarlarıyla çevrili üç tepenin üstünde uzanır .  Bu Sabah bir bölümü görülebilen bu duvarların yedi ana kapısı ve aşağı yukarı 100 m .  aralıklarla dizilmiş kuleleri vardı .  Bu Sabah görünebilen önce kalıntı şuanki Zerk köyünün bir bölümünü yaratan Yunan güney Roma tarzı tiyatrodur .  Tiyatronun aşağı kısmı kayalıklı bir yamaçta uzanmaktadır .  At nalı şeklindeki cavea ,  tiyatroyu aşağıda 30 ,  yukarıda 15 sıra oturacak yere ayıran diazoma ile kesilmiştir .  Diazomanın anında altındaki sırada koltuk alan taştan yapılmış oturacak yerler bozulmadan kalmıştır .

Tiyatro tahmini 9 . 000 kişilikti .  4 ayrı başlangıç diazomaya açılırdı .  Bunun Için ayrıyeten cavea ve oyun alanı/sahne aralarında koltuk alan tonozlu paradoslar da tiyatroya girişi sağlamaktadır .  Roma çağı oyun alanı/sahne binası bu sabah yalnızca bir taş yığınıysa da binanın evrensel tasarısı yapılabilir; binanın 5 kapısı ve sütunlu cephesi vardır .  Şunlar M . S . II . asra civarı tarihlendirilebilir .

Tiyatronun anında yakınında stadyuma ilişkin oturma yerlerinin ana hatları görülebilir .  Ayakta olan kısımlardan stadın ihtimalle ortalamadan belli bir zaman daha minik meydana geldiği görülmektedir .  Bununla Beraber Selge'de stadyumda kazanılan zaferlerin kaydedildiği yazıtlar da vardır .  İki tapınağın kalıntıları batıda en dik tepede olabilir .  Bunun Polyios'un bahsettiği Kasbedion olması kocaman olasılıktır .  Bu vaziyette ,  17×34 m .  meydana iştirak eden kocaman peripteral ibadetgâh şehrin başı tanrısı Zeus'a ilişkin olmalıdır .   " Templum in antis "   ( çift sütunlu revakı meydana iştirak eden minik ibadetgâh )  tasarılı tapınağın da kesinlikle olmamakla beraber yakınında koltuk alan bir yazıta dayanılarak Artemis'e ithaf edildiği söylenebilir .  Bu tepenin arkasında yalnızca yağmur sularını biriktirmek amaçlı değil hem bir de kuzeybatıdan bir kanalla iştirak eden suyu da tutmak amaçlı kocaman bir sarnıç inşa edilmiştir .

Güneydoğuda bu belen ve diğer tepelerin aralarında şehrin diğer mühim kamu binaları koltuk alır .  Burada bir yamaçta sütunlu girişi meydana iştirak eden epeyce uzunca bir caddenin ,  bir Nymphaeum'un ve bir hamamın epeyce parçalanmış kalıntıları vardır .

Güneydoğudaki tepede üç tarafı kapalı kapsamlı kare bir agoranın kalıntıları vardır .  Bunun yakınında daha sonraki dönemlere ilişkin meydana iştirak eden apsidli bazilika vardır .

Çoğunlukla Roma dönemine tarihlendirilen Selge harabeleri ,  bilhassa M . S . II .  asırda Selge'nin ne civarı zengin ve kuvvetli bir şehir meydana geldiğini gösterir .


Antalya Havalimanı – Kiriş Transfer



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder