KEMER 90 TL ,BELEK 70 TL,SİDE 90 TL,ALANYA 150 TL,BELDİBİ 79 TL,ÇAMYUVA 99 TL,KUNDU 49 TL,LARA 49 TL,ŞEHİR 49 TL,GÜZELOBA 50 TL,KONYAALTI 59 TL,LİMAN 59 TL,OTOGAR 59 TL,KADRİYE 69 TL,BOĞAZKENT 74 TL,SERİK 74 TL,DENİZKAYA79 TL,GÖYNÜK 84 TL,ÇOLAKLI 89 TL,EVRENSEKİ 89 TL
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             ,GÜNDOĞDU 89 TL,KIZILAĞAÇ 89 TL,KUMKÖY 89 TL,SİDE 89 TL,KİRİŞ 94 TL,MANAVGAT 99 TL,SORGUN 99 TL,TİTREYENGÖL 99 TL,TAHTALI 109 TL,TEKİROVA 109 TL,İNCEKUM 129 TL,OKURCULAR 129 TL,KONAKLI 139 TL,ÇIRALI 149 TL,ADRASAN 149 TL,OLİMPOS 149 TL,MAHMUTLAR 159 TL,BURDUR 169 TL,ISPARTA 169 TL,KUMLUCA169 TL,MAVİKENT 169 TL,FİNİKİ 189 TL,GAZİPAŞA 199 TL,DEMRE 239 TL,DALAMAN 249 TL,FETHİYE 270 TL,KAŞ 279 TL,KALKAN 299 TL,ÖLÜDENİZ 299 TL,MARMARİS 499 TL,BODRUM 749 TL

Translate






15 Haziran 2015 Pazartesi

Alanya Tersanesi ve Alanya Tophanesi Nasıl Gidilir

Alanya Tersanesi ve Alanya Tophanesi Alanya'nın Selçuki çağından olan tarihi yapılarıdır.

Anadolu Selçuki Sultanı I. Alaeddin Keykubad'ın şehiri almasından altı yıl ardından Kızılcihannüma'nin yakınında 1228'de yapımına başlanmış ve bir senede bitirilmiştir. Kemerli 5 gözden ortaya gelen tersanenin denize bakanımız cephesi 56.5 metre, derinliği 44 metredir. Gemilik amaçlı seçilen koltuk , zaman ışığından en pek yararlanılacak biçimde planlanmıştır. Tersanenin antre kapısındaki yazıt, Padişah Keykubat'ın armasını taşır ve rozetlerle süslüdür.

Alanya Tersanesi, Selçukluların Akdeniz'deki önce tersanesidir. Ek Olarak öncesinde Karadeniz'de Sinop Tersanesini yaptıran Alaaddin Keykubat, Alanya Tersanesi ile  " 2 denizin sultanı" unvanını almıştır. Tersanenin bir yakınında mescit diğer yakınında muhafız odası yer alır . Gözlerden birinde de zaman içerisinde körlenmiş bir kuyu vardır. Denizden teknelerle ya da Kızılcihannüma'nin yanındaki surlardan yürüyerek ulaşılan Gemilik'ye antre ücretsizdir.

Sultan Alaaddin Keykubat Kızıl cihannüma'nin kocaman kitabesindeki Sultanül Bahreyn "  ( 2 denizin Sultanı) olma arzusunu akdetmek amaçlı Cihannüma'nin yapımından 2 yıl ardından (bir228) tersanenin yapımını sağlamıştır. Tersanenin kuzeye bakanımız antre kapısının üstünde yeniden Selçuki Sülüsüyle mukayyet bir kitabe kitabenin sağında Tersaneyi muntazır askerlerin kalacağı kısım , solunda deniz tarafında ise bir mescit mevcuttur. Genişliği bir .60 m. yüksekliği 2.50 m. içeri girdiğimizde, genişlikle herkes 7.70 m. boyları 42.30 m. ortaya gelen 5 gözden birisi ile karşılaşırız. Bu gözler içerden birbirine dörder minik kemerli gözle bağlıdır. Eskilerde 5 kocaman göz den üçüncüsünde bir şekerli su kuyusu varmış, şu anda içerisi deniz artıklarıyla dolu meydana geldiği amaçlı kapalıdır. En nihai gözden anında onun b 1361 de Kıbrıs Kralı Antalya'yı zaptettiğinde Antalya Beyi Mahmut'a bir ek olarak eskiyen günlerine dönmesi amaçlı 1364 de o vakitki Alaiye beyinin denizditişiğindeki Topane kulesine açılan civar vatandaşının iblis deliği dediği bir argıt vardır. Buradan Topane kulesine geçmek olasıdır . Bu harika eser amaçlı bakınız bir başka yazar ne diyor" Bu eser Alaiye'nin ve Hayat 'nın en tanınmış eseridir. Zannedersem bu gemilik Selçukilerin yegane tersanesini ortaya getirmektedir. Bu Biçimde değerli bir bina değerli sonuçlar çıkarmamıza fırsat olabilir "Tersane ve ilgisiz kapı Bu gemilik Osmanlı döneminde de işlerliğini korumuş.en gemiler gönderdiği bilinmektedir. Üstelik öbür Türk beyleriyle anlaşıp elde koltuk alan Alaiye Beyliğinin donan-masını Kıbrıs üzerine göndermişti. Kesinlikle bu donanma tersanede yapılıyordu, yeniden bu tarihlerde Alaiye'de sıkı sefine ustaları vardı. Yepyeni gemiler yapılıyor ve eskileri kalafat ediliyordu. Ek Olarak başlangıçta burası etraf denizcileri aracılığıyla kullanılan ve harıl harıl minik teknelerin yapıldığı bir yerdi.Bu çalışmlar çerçevesinde Ülkemiz Kocaman Halk Meclisi Plan Bütçe Komisyon Başkanı, Alanya'ya gelerek Gemilik'de incelemelelerde bulunmuş, dönemin Gemilik ve Tophane MahallesiKültür Bakanı İstemihan Talay "Bu proje amaçlı uğraşıyoruz ve en kısa zamanda Alanya Belediyesinin önerisine cevap verecektir" demesinden ardından alanda çalışmalara sürat kazandımıştır.Antalya Abideler Fazla Yüksek Heyeti ve Röleve Müdürlüğü ekipleri, Tersanenin Deniz Müzesi inşa edilmesi ve konuya ilişkili olarak tasarılanan icraat ile ilgili bir anlatım hazırladı.Alanya Tershanesi amaçlı 2002 senesinde başlatılan tarihi yerlerin restorasyon ve bakımları hâlâ devam ediyor . Bununla Birlikte Kültür Bakanlığı'na ilişkili Kültür Varlıklarını Savunma Vakfı, Tarihi Gemilik'yi deniz müzesine çevirmek amaçlı iş başlattmıştır. Bunun yakınında Ülkemiz 1983 senesinde imza adan Unesco Hayat Kalıt Sözleşmesi gereğince Alanya Kalesini ve Tersanesini Hayat Kalıt Listesi'ne kayıt ettirmek amaçlı çalışmalarını sürdürmektedir.

Gemilik'nin bitişiğinde denizden 10 metre yüksekliğinde bir kayaya tersaneyi muhafaza etmek için yapılmış olan Tophane vardır. 1228 senesinde akçakesme taştan yapılan üç bükülmüş ve dikdörtgen tasarılı yapıda bununla birlikte cenk gemileri amaçlı top döküldüğü bilinmektedir.

Alanya Tophanesi'nin Kültür Bakanlığı ve Alanya Belediyesi aracılığıyla bir Denizcilik Müzesi'ne dönüştürülmesi amaçlı icraat sürmektedir.

Geceleri Alanya iskelesinden bakıldığında muhteşem aydınlatmasıyla göz kamaştırır. anında kenarında koltuk alan plajdan yüzülerek ulaşabilininiyor. Bununla Birlikte Alanya Belediyesi önünden kalkan Havza turlarıda Terhane önünde bir zaman patron turistlere o harika görüntüyü sunmaktadırlar.

Tophane

Gemilik'nin bitişiğinde denizden 10 metre yüksekliğinde bir kayaya tersaneyi muhafaza etmek için yapılmış olan Tophane vardır. 1228 senesinde akçakesme taştan yapılan üç bükülmüş ve dikdörtgen tasarılı yapıda bununla birlikte cenk gemileri amaçlı top döküldüğü bilinmektedir.

Tersane ve Tophane'nin Kültür Bakanlığı ve Alanya Belediyesi aracılığıyla bir Denizcilik Müzesi'ne dönüştürülmesi amaçlı icraat sürmektedir.

Syllion Antik Şehiri Nasıl Gidilir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder